retro bank
Blog

Voor de liefhebber: Retro inrichting

Na tientallen jaren geleefd te hebben met een bij elkaar geraapt zooitje, ontstond in mij ineens het verlangen om mijn huis te restylen. Zo uit het niets zag ik mezelf avonden achter elkaar Pinterest bekijken, woonmagazines doorbladeren en naar de bouwmarkt gaan om staaltjes te halen. Wat wilde ik eigenlijk? Wat was mijn stijl? Ik had altijd gewoon meubels die ik via via had gekregen. Nooit over een stijl nagedacht.. Ik ging gewoon voor goedkoop. Maar nu was het dus anders. En doordat ik zoveel magazines had bekeken, kwam ik er achter dat ik ontzettend fan ben van de Retro stijl! Heerlijk mijn huis aankleden zoals in de jaren 50 met een bijbehorende retro bank. Sindsdien zijn al mijn gasten verbaasd over de transformatie die zowel ik en mijn huis hebben doorgemaakt!

Retro of vintage?

Toen ik mij steeds meer ging verdiepen in retro stijl en retro meubels, kwam ik er al snel achter dat er een wezenlijk verschil bestaat tussen retro of vintage. De meesten kennen beiden namen wel. Maar waar staan ze eigenlijk voor? Ik zet het even op een rijtje voor de nieuwsgierigen onder ons:

 

  • Retro is een afkorting van retrospectief. En dat betekent letterlijk: terugkijken. Maar dat is iets anders dan kopiëren. “De vormgeving van nieuwe producten is geen kopie van een eerder product, maar is erdoor geïnspireerd en verwijst ernaar terug”.
  • Het begrip vintage komt van oorsprong uit de modewereld. Een vintagejurk is een jurk met een design uit de (bijvoorbeeld) de jaren ’50, maar bovendien kómt de jurk ook uit de jaren ’50. Met andere woorden: een vintage kledingstuk is kenmerkend voor die tijd én gemaakt in die tijd. Een vintageproduct is dus bijna altijd tweedehands (tenzij het 30 jaar ongebruikt op de plank heeft gelegen). Tegenwoordig wordt het woord vintage ook gebruikt voor oude meubels, motorfietsen, en woonaccessoires.

Samengevat: vintage is dus echt oud; retro is nieuw ontworpen, nieuw gemaakt, maar geïnspireerd door ontwerpen van vroeger.

Nieuw is beter

Omdat ik persoonlijk niet van oude meuk houd, ben ik voor de retro meubelen gegaan. Gelukkig stuitte ik al snel op een superfijne webshop  The Retro Family genaamd. Ik kon hier echt mijn retro hart ophalen aan alle toffe meubels die zij verkopen. Zo heb ik een geweldige retro bank gekocht, naast een paar retro stoelen, een tafel en een paar barkrukken! Doordat alles nieuw is, ziet mijn huis er stijlvol, doch jaren 50 uit. Want nieuw is in mijn ogen altijd beter. Zo heb ik het beste van twee werelden!

Laat een antwoord achter