vga
Blog

VGA kabel: heeft dit kabeltje zijn beste tijd al gehad in huis?

De VGA kabel is een kabel om het videosignaal tussen een monitor en een computer te ondersteunen. In deze blog kijken we naar of deze kabel zijn beste tijd al heeft gehad of niet. Kortom, gaan we de vga kabel meer of juist minder zien in de doorsnee huiskamer. VGA is natuurlijk al een stukje geschiedenis op zich. De kabel is namelijk jaren geleden door IBM in het leven geroepen. Op dat moment was het enigszins revolutionair te noemen dat het zo makkelijk was om een videosignaal te verzenden. In deze blog lees je hoe ik denk over het toekomstperspectief van de VGA kabel. Zal deze kabel over 5 jaar nog te vinden zijn in de huiskamer of zijn we dit stukje geschiedenis al vergeten.

VGA kabel om met je computer te verbinden

Een computer verbinden door middel van een vga kabel is super gemakkelijk. Je kan namelijk een vga kabel vrijwel in elke elektronicazaak kopen. Vervolgens kun je deze kabel ook weer bij veel verschillende beeldschermen aansluiten. Het enige nadeel hiervan is dat dit er dus wel steeds minder worden. Steeds minder beeldschermen hebben een compatibiliteit met een vga kabel. Tegenwoordig is namelijk de hdmi kabel vaak de standaard. Dan heb ik het niet alleen over computerbeeldschermen, maar ook over veel tv’s. Dit heeft te maken met het feit dat er via een hdmi kabel een stuk hogere resolutie mogelijk is. Zo kun je in full hd kijken en sinds een aantal jaar zelfs in 4k. Dit is zeker niet mogelijk bij een VGA kabel. Dit is onder meer een van de redenen waarom fabrikanten ervoor kiezen om de aansluitingen geschikt te maken voor een hdmi kabel.

De toekomst van deze kabel

Het liefst zou ik zeggen dat de vga kabel garant staat voor nog jaren gebruik. Helaas ziet de realiteit er iets minder rooskleurig uit. Door de technische vooruitgang van kabels zoals de hdmi kabel of de displayport is het voor de vga kabel inmiddels onmogelijk geworden om hier nog tegen te concurreren. Met name om deze reden voorspel ik dan ook dat deze kabel binnen korte termijn uit de doorsnee huiskamer of kantoor zal verdwijnen. Wanneer oude computers vervangen moeten worden, zullen de kabels ook sneuvelen. Dat is gewoon nou eenmaal de harde realiteit van de technologische vooruitgang waarin wij op dit moment leven tegenwoordig.

Laat een antwoord achter